top of page
  • Writer's pictureOrk

Dekan im vypol elektrinu, kúrenie aj wifi :)

Fakultu Masarykovej univerzity v Brne už tretí deň okupujú klimatickí aktivisti z radov jej študentov, pričom v budove aj prespávajú. Okrem zelenej agendy pretláčajú aj tému LGBT. Dekan školy štrajkujúcich obviňuje z neschopnosti robiť kompromis a z manipulácií, ktoré voči nemu šíria. V pondelok im dokonca odpojil elektrinu, plyn aj wifi.


Dekan Fakulty sociálnych štúdií Stanislav Balík začal komunikáciu so študentami už pred niekoľkými dňami, no ako uviedol v rozhovore pre Český rozhlas, dialóg vyšumel do stratena, keďže štrajkujúci vraj neboli ochotní pristúpiť k žiadnemu kompromisu.


Napriek tomu sa im Balík pôvodne snažil vyjsť v ústrety. Kládol si len jednu dôležitú podmienku. „Z mojej strany zaznel jediný základný limit, a to opustiť fakultu vždy v nočných hodinách, pričom by zostal zachovaný (a fakultou umožnený) denný vzdelávací a kultúrny program v átriu,“ poznamenal dekan.


Prespanie v škole však študenti považujú za jednu z kľúčových častí svojej aktivity a štrajk si bez nej nevedia predstaviť. V noci z pondelka na utorok a tiež v noci z utorka na stredu sa im to aj podarilo. Streda má byť zároveň posledným dňom štrajku.


V pondelok popoludní dekan nechal v átriu odpojiť elektrinu, kúrenie a vypnúť wifi. V rovnaký deň o pol deviatej večer opäť dorazil za vysokoškolákmi a znovu ich požiadal, aby budovu opustili.

Balík ďalej v rozhovore pre Český rozhlas vysvetlil, že mu prekáža, že si študenti berú za rukojemníka nielen fakultu ako budovu, ale aj celé spoločenstvo. Takisto ozrejmil, že fakulta má v súčasnosti 3 275 študentov, pričom na štrajkoch participuje iba päťdesiat až šesťdesiat z nich. „To je veľmi nízke číslo, ale vystupuje za celú fakultu. To je teda jedna vec, ktorá mi prekážala,“ povedal dekan.


Autor: Tomáš Dugovič

146 views0 comments
bottom of page